Of het nu een familieweekend is, bezoek of een druilerige zondag. De onvermijdelijke vraag van de kinderen is of Netflix aan mag. Het is natuurlijk eenvoudig vermaak, maar wat minder schermtijd is ook wel fijn. Dat ene alternatief dat je vaak voorstelt werkt inmiddels niet meer: het is tijd om een nieuwe activiteit voor de kids te bedenken! 

Ontbreekt het je aan inspiratie? Gebruik dan onze vier handvatten om telkens eenvoudig een originele activiteit voor de kinderen te organiseren!

  1. Zet ze in beweging
  2. Zet ze aan het denken
  3. Laat ze samenwerken
  4. Stimuleer de creativiteit

We lichten elk handvat afzonderlijk toe met natuurlijk wat voorbeelden om je op weg te helpen naar een leuke activiteit voor het gezin!

Zet ze in beweging

De meeste kinderen kunnen niet lang stilzitten. Het is dan ook niet gek dat je op een regenachtige dag met je handen in het haar zit. Wat moet ik doen met de kinderen thuis als ze zoveel energie hebben?! Daarom is beweging in je activiteit essentieel. 

Dit kun je op verschillende manieren doen. Fysiek bewegen is de gezonde en voor de hand liggende optie. Denk aan sporten, buiten spelen, of (hand-oog)coördinatie, maar als het slecht weer is, hoe doe je dat binnenshuis? Het gaat echter om de dynamiek in de activiteit. Kinderen houden van Netflix en gamen omdat er steeds iets nieuws of onverwachts gebeurt. Zoiets eenvoudigs als een parcours tussen de meubels (over de stoelen stappen, onder de salontafel door kruipen, een bal rollen, squats voor een muziekje op de TV) brengt al de juiste dynamiek. 

Zelfs als je binnen weinig ruimte hebt, kun je een leuke activiteit met beweging binnenshuis organiseren. Laat de kinderen hinkelen op de plaats of zet een muziekje aan en doe een dansspelletje. 

Afwisseling

Ook wanneer je niet fysiek beweegt (waar de dynamiek al aanwezig is) kun je dit inbrengen door bijvoorbeeld verschillende kleinere activiteiten af te wisselen, tempo in spelletjes te verhogen (zet eens een timer..) of te spelen met opdrachten. 

Dit laatste is misschien wat onduidelijk, ter voorbeeld: je kan ze laten tekenen, en dan telkens slechts 1 kleur toestaan; of om de 10 minuten een nieuwe tekenopdracht geven. 

Zet ze aan het denken

Kinderen zijn nieuwsgierig en vinden het leuk om nieuwe dingen te ontdekken. Ze zijn daarbij slimmer dan we soms denken: kijk maar eens hoe eenvoudig ze nieuwe technieken oppakken. Het is dan ook slim om deze intelligentie in te zetten én te stimuleren in je activiteit. 

Dit kan je doen door ze iets uit te laten zoeken, of juist iets te onderzoeken. Zo staat YouTube vol met leuke huis- tuin- en keuken experimenten. Zo ontdek je eenvoudig iets leuks om thuis te doen.

Tegelijkertijd kun je ze ook laten puzzelen met bijvoorbeeld een tangram. Puzzelen is een perfecte binnenactiviteit voor kinderen en met een tangram maak je er een grotere uitdaging van. Zo krijg je ook kinderen die niet zo van puzzelen houden aan het spelen.

Laat ze samenwerken

De meeste kinderen spelen graag samen. Niet alleen vinden ze dat leuk, het draagt ook bij aan de ontwikkeling. Het is dus logisch om samenwerking mee te nemen in je activiteit. Dit kan je doen door ze een gezamenlijke opdracht te geven, of juist door hun verschillende kenmerken goed te adresseren. Wanneer de ene bijvoorbeeld rustig en precies is en de tweede druk en creatief, kun je beide kenmerken aanspreken met bijvoorbeeld knutselen, waarbij de ene de grote stukken maakt en de tweede de details. En als je dat goed speelt leren ze ook nog eens van elkaar.

Omdat op jonge leeftijd de verschillen soms groot kunnen zijn, is het hierin wel van belang dit proces enigszins te begeleiden om ruzie te voorkomen. 

Stimuleer de creativiteit

Hoe vaak lees je niet dat de creativiteit van een kind verloren gaat als ze opgroeien…? Reden te meer om de de onbevangen en open blik van kinderen ruimte te geven in je activiteit. Laat ze lekker legoën of tekenen: binnen activiteiten voor kinderen die we vroeger heel normaal vonden, maar met alle prikkels nu helpen hun eigen creativiteit aan te spreken. Ook wanneer je je afvraagt wat te doen met kinderen met slecht weer biedt dit handvat vaak ruimte; hutten bouwen kan immers ook met kussens en matrassen!

Eenvoudig een leuke activiteit voor kinderen organiseren

Deze vier handvatten helpen je om leuke activiteit te organiseren en zijn eenvoudig in te zetten. Loop ze eens af als je snel wilt bedenken wat te doen met de kinderen thuis.

De auto van lego al drie keer met het boekje gebouwd? Bedenk dan eens een opdracht die ze vanuit hun creativiteit kunnen bouwen. Hetzelfde geldt voor (binnen de lijntjes) kleuren versus een tekening maken. 

En kom je niet onder Netflix uit? Verander het wachtwoord en geef ze drie raadsels om het op te lossen. 

Op naar de leukste activiteit voor kinderen!

Onze vier tips kun je afzonderlijk inzetten om een leuke bezigheid voor kinderen te organiseren. Wil je de meest originele activiteit regelen? Combineer dan elementen uit de handvatten en kom zo tot de activiteit waar ze op het schoolplein nog lang over napraten. 

Denk eens aan een puzzeltocht in huis of in de wijk: zo combineer je beweging, denkwerk en samenwerking. Hetzelfde geldt voor de combinatie van meerdere spellen (denk aan domino, jenga, etc) in toernooivorm. 

Wil je ze voor langere tijd vermaken? Laat ze dan een modeshow (met natuurlijk verkleedspullen) of kleurplaat-tentoonstelling (met zelfgemaakte tekening) organiseren. Zo hebben ze verschillende taakjes (beweging), een grote opdracht (samenwerking) en kunnen ze hun creativiteit kwijt. Vanzelfsprekend zul je wel het trotse resultaat mogen bezoeken. 

Activiteit met groepje kinderen

Dus of er nu vriendjes komen spelen of dat de neefjes en nichtjes langskomen met onze handvatten organiseer jij de leukste activiteit. 

Voor een kinderfeestje kun je het natuurlijk groter aanpakken, daar lees binnenkort meer over. 

Conclusie leuke activiteit voor het gezin

Je hebt nu de kennis om eenvoudig leuke activiteiten voor kinderen binnen en buiten te organiseren. Samenvattend:

  • Hou ze in beweging
  • Zet ze aan het denken
  • Laat ze samenwerken 
  • Stimuleer de creativiteit
  • Combineer en vind de gouden activiteit. 

De leukste activiteit met kinderen thuis: Het Limonade Experiment

Wil je het jezelf nog makkelijker maken? Unlock the Bottle heeft “Het Limonade Experiment” ontwikkeld. Een uitdagende escapegame voor thuis, waarin al deze facetten aan de orde komen. 2-6 kinderen tussen de 6 en 11 jaar oud gaan samen aan de slag om het mysterie van professor Limostein te ontrafelen!