Unlock the Bottle
Het bier mysterie

Hint versie 1

Het spel is erg uitdagend, soms kan je net even een steuntje in de rug gebruiken. Hieronder vind je hints die je kunnen helpen!

 

Voorbeeld:
Ben je bij Envelop STER en kom je er niet uit? Klik dan op: ENVELOP STER: HINT 1
Begin altijd bij hint 1, heb je nog een hint nodig? Open dan hint 2, enz…

Kom je echt niet verder en hebben de hints niet geholpen, kijk dan bij “ENVELOP ???: OPLOSSING”

Rode draad: Hint

Het spel draait om het openen van de laatste (gouden fles) bier. Om dat te kunnen doen hebben jullie een code van 3 cijfers nodig. Deze code kunnen jullie kraken door gebruik te maken van de decodeermachine. Dit is het grote blad met 3 grote cirkels er op (ster, zon en maan). Bovenaan vinden jullie een tabel met “link en rechts”.

Elk biertje heeft 2 onderdelen: een puzzel en een proef onderdeel. (zie boven aan de tabel)Uit beide onderdelen komt de uitkomst links (cijfer) en rechts (cijfer). Zo heb je dus 2x rechts en 2x links bij iedere symbool (ster, zon, maan).

Het 4e biertje (De planeet) geeft de startlocaties aan waar je moet beginnen met draaien. Zodra je die weet, weet je hoeveel stappen je naar rechts en naar links moet draaien om de juiste cijfers te vinden.

Proeven:
Op de achterkant van de decodeermachine vind je een tabel om het juiste smaak/ingrediënt te raden van het biertje. Proeven van bier is erg moeilijk! Iedereen proeft op een andere manier en kan net even iets anders proeven. Om er helemaal zeker van te zijn dat jullie het juiste ingrediënt hebben en om wat meer info over het biertje zelf te verkrijgen kan je kijken naar de biercheck: unlockthebottle.nl/biercheck

LET OP! Speel steeds biertje voor biertje, ga geen opdrachten door elkaar doen! 

Envelop STER: Hint 1

Sla je eerste slag! Jaja dat betekend dat je al je frustraties mag botbieren (botvieren) op de steen in het pakket! Let op! Er zijn meerdere voorwerpen te vinden in de steen!

Envelop STER: Hint 2

Als het goed is hebben jullie nu 2 edelstenen en 1 munt gevonden! Met de 2 edelstenen kunnen jullie het antwoord (links) vinden met de munt het antwoord (rechts) 

Envelop STER: Hint 3

Je mag internet gebruiken om te achterhalen welke godennaam bij welke afbeelding hoort. De munt heeft ook een godin afgebeeld: CERES. Waar vind je die naam nog meer en naar welke richting wijst CERES zodra je de munt daar op houd?

Envelop Ster: Oplossing

Puzzel: 

1) De Romeinse Munt
Deze munt heeft een afbeelding van de godin CERES op de achterkant. Op het etiket van het bierflesje is de naam CERES te vinden, zodra de spelers de munt op de cirkel leggen zien ze welke richting CERES wijst. Deze richting geeft het antwoord: RECHTS 7

2) De Edelstenen
De edelstenen hebben een bepaalde kleur. Deze edelstenen staan ook afgebeeld op een kaartje waar de namen van goden op staan. Iedere kleur edelsteen heeft een andere god. Zodra de spelers de edelstenen uit hebben gehakt weten ze welke kleuren ze moeten gebruiken (blauw en rood) en welke corresponderende god daarbij hoort (Mars en Neptunus). Op het andere kaartje zijn deze goden te vinden deze geven het antwoord: LINKS 3

Proeven:
Ingredient: Grapefruit
RECHTS 16 LINKS 8

 

Envelop ZON: Hint 1

Jullie hebben een oude Romeinse schets gekregen met het Colosseum er op afgebeeld. Hier staat een titel op: “Ignis est Clavis” Vertaal deze titel en bedenk goed wat Koji op een schilderij heeft gezien!

Envelop ZON: Hint 2

Vuur is de sleutel! Steek een lucifer aan en houd de vlam onder de schets van het Colosseum. (LET OP! niet al te dicht bij anders vat het papier vlam!) Probeer de vlam onder de ramen van het Colosseum te houden en te bewegen.

Een aantal ramen van het Colosseum heeft verborgen antwoorden! Vind het juiste zwaard en gebruik dit zwaard, alleen dit zwaard!

Envelop ZON: Hint 3

Het zwaard moet gebruikt worden op het etiket, zien jullie de gekleurde pijtjes staan? Zien jullie ook een gekleurd pijltje op het zwaard staan? Let de pijl tegen de andere pijl en kijk goed wat jullie zien! Er zitten vreemde vlekken op het etiket.

ENVELOP ZON: OPLOSSING

Puzzel:
Jullie hebben een schets van het Colosseum met daarop de tekst: “Ignes est clavis” oftewel vuur is de sleutel. Jullie moeten de schets verwarmen met de lucifers. Hierdoor worden 4 raampjes zichtbaar i.p.v. zwart met daarin de volgende antwoorden: RECHTS 21, een zwaard en 2 pijltjes.

Jullie moeten het juiste zwaard vinden tussen de verschillende strookjes. De achterkant van dit zwaard geeft een patroon weer. Dit patroon moet op de juiste plek op het etiket worden gelegd. De juiste positie wordt aangegeven door het juiste kleur pijltje op de juiste positie te leggen op het etiket (match het juiste kleur pijltje, pijl tegen pijl) De vlekken onder op het etiket worden dan letters. Jullie zien dan het antwoord: LINKS 18

Proeven:
Ingrediënt: Peer   
RECHTS 10 LINKS 2

Envelop Maan: Hint 1

Kunnen wij het maken? Nou en of! Het is tijd om jullie knutselskills te testen! Gebruik het bouwpakket van het kasteel, let goed op de legenda! Het verhaal van Arminius verteld jullie waar de ingang van het kasteel zit. Dit is erg belangrijk voor de uitkomst!

Envelop MAAN: Hint 2

Hebben jullie het kasteel in elkaar zitten? Let goed op de klimop planten, sluiten die goed aan? En hebben jullie de ramen en de poort er uit geknipt? Kijk eens goed naar het etiket en kijk dan eens goed door de ramen! Nu weet je de antwoorden op links en rechts!

Arminius heeft een ingewikkeld verhaal geschreven, volg zijn route goed! Uiteindelijk is er slechts 1 route mogelijk!

Envelop Maan: Hint 3

De richting van het kasteel, het bierflesje op de juiste plek in het kasteel en de torens op de juiste plek! Dit zijn belangrijke onderdelen om de puzzel op te lossen! 

Arminius:
Arminius komt op de weg rond het kasteel vanaf het zuiden. Dan loopt hij een rondje om het kasteel, terwijl hij 9 kaarsrechte bomen passeert, voordat hij voor de ingang van het kasteel staat! Dit is slechts op 1 manier mogelijk. Let op hij moet ze wel passeren

Kasteel:
Bouw het kasteel, zet de torens op de juiste plek, let goed op dat de klimop planten doorlopen. Kijk goed door de raampjes en volg de planten vanuit het raampje langs de torens naar beneden. Daar staan de juiste antwoorden. Let op! Om de juiste antwoorden te vinden moet de ingang van het kasteel wel de juiste richting op staan! 

 

Envelop maan: Oplossing

Puzzel:
Jullie hebben een grote kaart van het dorp Castellum met in het midden de plek waar het kasteel hoort te staan. Jullie moeten het kasteel weer op gaan bouwen door de muren en torens uit te knippen en deze in elkaar te zetten. Het kasteel moet daarna over het bierflesje worden gezet met de deur op de juiste plek (waar het stukje deur op het etiket te zien is). Zodra dat klaar is moeten jullie gaan achterhalen in welke richting de ingang van het kasteel vroeger stond. Dit doe je door het verhaal van Arminius te lezen. Arminius wandelde vroeger altijd via een vaste route omdat hij bang was vermoord te worden door verraders van het Romeinse volk. Hij komt vanuit het zuiden de weg rond het kasteel op en passeert 9 kaarsrechte bomen, hij komt zodoende bij de ingang uit. De ingang zit in het westen.

Het kasteel heeft 4 wachttorens en 2 ramen. Als jullie door de ramen kijken zie je de woorden LINKS en RECHTS staan. Vanuit de 2 ramen van het kasteel lopen 2 klimop planten langs de wachttorens naar beneden. Deze planten wijzen naar de juiste antwoorden: LINKS 12 en RECHTS 4

Proeven:
Ingrediënt: karamel   
RECHTS 20 LINKS 15

Envelop planeet: Hint 1

Jullie hebben nodig: Het verhaal over het brouwproces, het kaartje met ingredienten, de ingredienten en het etiket van het biertje. Wellicht is er iets met de loep te zien? Heb je geen loepje ontvangen? Gebruik dan de camera van je telefoon. 

Envelop planeet: Hint 2

Zien jullie de kleine symbolen op het etiket staan? In welke volgorde moeten de ingredienten staan volgens het brouwproces. Rare zinnen eigenlijk he?

Envelop planeet: Hint 3

De volgorde van de ingredienten en dus ook de symbolen is te vinden door goed naar de 1e letters van de zinnen van het brouwproces te kijken. Nu weten jullie de volgorde van de symbolen, waar op het etiket vinden jullie dezelfde volgorde aan symbolen? En welke antwoorden horen daar bij? Let op! Jullie zijn nu op zoek naar startposities in plaats van links en rechts! 

Envelop planeet: oplossing

Puzzel:
Deze puzzel bestaat uit het brouwproces, hierin wordt beschreven hoe de Romeinen het bier maakten. De volgorde waarop de ingrediënten moeten staan is te zien door van de 1e letter van iedere zin, woorden te maken: Gerst-Water-Hop-Gist. Ieder ingrediënt heeft ook een symbool. Deze symbolen zijn op het etiket terug te vinden. Alleen zijn er veel van deze symbolen te vinden in allemaal verschillende volgordes en erg klein. Jullie hebben een vergrootglas nodig om alle volgordes te zien en te matchen met de juiste volgorde. Boven dat rijtje staan de juiste startposities oftewel het antwoord: STER X en ZON XXIIX

Proeven:
Ingrediënt: Mokka
STARTPOSITIE: MAAN VI

Unlock the bottle: Hint 1

Goed gedaan hoor! Jullie hebben nu als het goed is de volledige tabel ingevuld! Check even goed of jullie de bieren goed hebben geproefd: unlockthebottle.nl/biercheck. Kloppen de antwoorden? Gebruik dan de bierviltjes om de stappen te zetten (links en rechts) Zet het pijltje op de goede startlocatie en decoderen maar!

Unlock the Bottle: Hint 2

Uiteraard is het vinden van de code niet zo makkelijk. Uit de decodeermachine komt een 3 cijferige code, maar dit is nog niet de code die het slotje opent. Hiervoor moeten de cijfers nog in de juiste volgorde komen te staan. Maar waar vinden jullie de volgorde? Zwijgen is …

Unlock the Bottle: antwoord

3-4-7.

Had je de juiste code, maar gaat het slotje niet open? Helaas komt het soms voor dat het slotje is versprongen: probeer in dat geval de cijfers iets te verschuiven, wat te wrikken en evt de achterzijde te proberen. In het ergste geval heb je nog het hamertje…

Eindoplossing - hint

Heb je de sluitrand waarmee de laatste fles was afgesloten goed bekeken?

Eindoplossing - antwoord

in de dop vind je een klein briefje met daarop het antwoord op de vraag: 

Waarom dronken de Romeinen vroeger Bier en geen wijn?

“iuventus aeterna”