Sinds in 2013 de eerste escaperoom in Nederland opende ontdekken steeds meer mensen deze leuke activiteit. Het succes zorgt natuurlijk ook voor verschillende varianten binnen het escapegenre met rooms, buitenactiviteiten, spellen voor thuis en meer. Ben jij benieuwd wat de leukste escapevorm is voor jou? We lichten de verschillen voor je toe!

Welke soorten escape-activiteit zijn er?

  1. Escaperoom
  2. Escapegame
  3. Escapegame voor thuis
  4. City Game
  5. Online escaperoom

 

Wat is een escaperoom?

De bekendste variant is zonder twijfel de escaperoom. De naam zegt al wat je (meestal) kunt verwachten: een kamer waar je uit moet ontsnappen. Hoe werkt een escaperoom dan? Je wordt met een groepje opgesloten in een ruimte waarbij je met behulp van alles wat je daarin tegenkomt diverse puzzels zult moeten oplossen om uit de ruimte te ontsnappen. De ruimte is ingericht in de lijn met het verhaal en thema van de room. Het is niet ongewoon dat een escaperoom uit meerdere ruimtes bestaat. 

Varianten van escaperoom

Binnen de categorie escaperoom zijn er inmiddels ook meerdere varianten te vinden. Zo zijn er rooms waarin je niet persé moet ontsnappen, een andersoortige oplossing dient te vinden, zoals het recept van een drankje. Zodra je het hebt opgelost, zal de operator de room openen. Een tweede variant bevat Virtual Reality. VR escaperooms integreren Virtual Reality in het verhaal en de spellen, wat voor een unieke beleving zorgt. VR Escaperoom Time is een goed voorbeeld van zo’n room. 

 

Wat is een escapegame?

Een groeiende categorie is die van de escapegame. In deze categorie zit je niet opgesloten in een kamer, maar zul je een mysterie op moeten lossen. Ook hier zal er een thema en een verhaal zijn die samen de setting van het spel verzorgen. Samen met je medespelers ga je aan de hand van diverse puzzels op weg naar de eindoplossing

Escapegame varianten

Dit is een vrij brede categorie. Ten eerste zijn er verschillende escaperooms (dit is ook de herkenbare naam van de bedrijven die escapeactiviteiten aanbieden) die escapegames aanbieden in hun bedrijf. Vaak zit je hier dan ook in een kamer, met het grote verschil dat je daar dus niet uit hoeft te ontsnappen. 

De categorie is ook beter schaalbaar dan een room, waarmee je soms escapegames treft waar je in teams tegen elkaar kunt spelen. Ten derde vind je binnen deze categorie ook varianten met nieuwe technieken zoals augmented- en virtual reality. 

Diverse rooms combineren overigens elementen uit deze varianten. Zo is er een escapegame die is gebaseerd op de bekende Netflix hit ‘Casa De Papel’, waarbij VR onderdeel is én je deze in grotere groepen tegen elkaar kunt spelen.

 

Wat is een Escapegame voor thuis?

Een variant op de escapegame die een eigen categorie is geworden, is de escapegame voor thuis. Bij deze spellen werk je met een team aan de oplossing voor het mysterie dat uit het verhaal naar voren komt. Het betreft in principe spellen die je overal kunt spelen, thuis, in het park of bij vrienden. De meeste escapegames zijn geschikt voor eenmalig gebruik.

Wat is het verschil tussen een escapegame en een thuismysterie?

Naast de term escapegame voor thuis hoor je soms ook over thuismysteries. Je zou kunnen stellen dat een escapegame om een fictieve ontsnapping draait, en een thuismysterie om het oplossen van een geheimzinnig mysterie. Deze termen worden echter nogal eens door elkaar gebruikt; het is vooral wat de speler beter begrijpt. Escapegame is de meestgebruikte term voor spellen die je thuis kunt spelen. 

Soorten escapegame voor thuis

Er zijn twee bekende varianten escapespellen: de variant met drukwerk en die met attributen. De variant met drukwerk wordt vaak in grote oplages gemaakt en is dan ook laag geprijsd. Deze spellen, soms ook exit-games genoemd naar een bekende reeks, bevatten een aantal kaarten met puzzels en opdrachten, en vaak wat aanvullend drukwerk wat je zult moeten gebruiken om het spel op te lossen. Escapegames met attributen zijn meestal van kleinere bedrijven en worden op de hand samengesteld. Naast een set drukwerk met puzzels en opdrachten vind je diverse attributen die je zult moeten gebruiken. De vraag is dan alleen wanneer…

Sinds 2020 is er een derde variant op de markt gekomen: escapegames voor thuis met een drank als onderdeel van het spel. In deze spellen vind je naast het drukwerk en de attributen een drank die je zult moeten proeven om het spel op te lossen. Unlock the Bottle bracht zowel een variant met wijn, bieren en limonades uit. 

 

Wat is een citygame?

Een derde escapeactiviteit is de city game, een soort kruising tussen escapen en een speurtocht. Deze vorm vindt buiten plaats, meestal in de stad maar Center Parcs biedt het bijvoorbeeld ook aan op hun parken. Normaal gesproken ontvang je van een begeleider een startset, waarna je aan de hand van puzzels en opdrachten een escapetour aflegt. Om zo het mysterie op te lossen. Deze route maakt vaak gebruik van elementen in de stad, zoals de bruggen, standbeelden en meer. Zo leer je ook nog eens iets over de stad. 

Augmented reality city game

Binnen deze categorie is er ook een variant met augmented reality. In de basis is dit spel hetzelfde, maar wordt er een “virtuele laag”, augmented reality genaamd, over de stad gelegd. Hiervoor krijg je een tablet mee (of gebruik je je eigen telefoon) en zal je op verschillende plekken virtuele elementen tevoorschijn toveren. Deze variant kun je o.a. in Utrecht beleven 

 

Wat is een online escaperoom?

Tijdens Corona beleefde een nieuwe categorie zijn hoogtepunt: de online escaperoom. Bij deze categorie ga je op een website aan de slag met de puzzels, ondersteund door bijpassende achtergrondmuziek en soms ook externe websites. In deze categorie wordt vaak maximaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden die browsers als Chrome en safari bieden, soms uitgebreid met e-mail. 

Varianten online escaperoom

Ook in deze categorie zijn er verschillende varianten te vinden, de verschillen zitten met name in de opbouw van het verhaal. Zo zijn er escapespellen waarbij je virtueel in een kamer zit opgesloten, die dan volledig is geprogrammeerd inclusief attributen, loop- en zoommogelijkheden en meer. Andere varianten laten je “afreizen” naar verschillende plekken en zetten foto’s, google Maps en digitale opdrachten in. 

Deze categorie is in de coronaperiode hard gegroeid, maar met de digitale moeheid lijken er weinig nieuwe spellen bij te komen.