In vijf stappen het leukste bedrijfsuitje organiseren

Vlotten bouwen, een rondvaart over de grachten of een barbecue van de lokale slager. Klinkt bekend, toch? Het zijn de populaire uitjes die ongetwijfeld wat plezier opleveren, maar niet beklijven. En ga je via google op zoek naar ideeën voor spectaculaire, actieve of juist originele bedrijfsuitjes: je komt telkens bij het standaard aanbod uit.

Het is tegenwoordig echter van belang om medewerkers een beleving te bieden dat niet alleen bijdraagt aan de teamspirit, maar ook past bij de inzet die elke collega levert aan het bedrijf én natuurlijk de individuele wensen. Uniek en toegespitst op jouw onderneming.

Benieuwd hoe? Met deze vijf stappen organiseer jij het ideale bedrijfs- of teamuitje:

  1. Ken je team
  2. Bepaal je doelstelling
  3. Bepaal je budget
  4. Bepaal het moment
  5. Kies de beste combinatie

 

1. Ken je team

Bestaat je team uit sportievelingen die elk weekend op de fiets zitten of juist uit levensgenieters die het liefst genieten van een goed glas wijn? Is de vrijmibo het hoogtepunt van de week of juist het doorspreken van de scores op maandag? En was Annie van de administratie nu into koken of netflix?

 

Dit zijn precies de vragen die je scherp wilt hebben voordat je een teamuitje organiseert. Of het nu voor 6, 10 of 100 mensen is, je wilt een basis creëren waarin alle deelnemers zich op hun gemak voelen en plezier kunnen maken. Weten waar je team warm voor loopt is dan ook essentieel om het startpunt voor je teamuitje te kunnen bepalen.

 

2. Bepaal je doelstelling

Wat wil je bereiken met de activiteit? Wil je je team belonen voor de resultaten over de afgelopen periode of juist op een leuke manier onderzoeken hoe je de samenwerking kunt verbeteren. Of heb je een nieuw team en wil je dat ze elkaar beter leren kennen? Weten wat je doel van het bedrijfs- of teamuitje is helpt je een juiste activiteit te kiezen en wanneer je dat goed doet, zal het altijd een positief neveneffect hebben op de fun-factor binnen het team.

 

3. Bepaal je budget

Vanzelfsprekend heb je te maken met een budget. Als dat budget te klein is kun je overwegen de deelnemers zelf een bijdrage te laten doen, maar je kunt het beter omdenken: zoek een alternatief voor die leuke activiteit die past bij je groep en doelstellingen, maar dan binnen je budget past. Denk dan aan een verandering van locatie of zelf iets meer organiseren. Zo kom je tot de beste budget bedrijfsuitjes. Bij een groter budget kun luxe bedrijfsuitjes organiseren; hierbij kun je eenvoudig iets boeken maar vergis je niet wat te kracht van creativiteit en omdenken hier ook kan betekenen.

 

4. Bepaal het moment

De vierde variabele voor het organiseren van het beste bedrijfsuitje is natuurlijk het moment. Zowel qua dag, seizoen of tijd valt te variëren, maar het is aan te raden dit ten eerste af te laten van de eerdere tips. Zo hangt het van je team en de activiteit af of een weekenddag gewaardeerd wordt en van het budget (en de bedrijfsefficiency) of een uitje tijdens kantoortijden te realiseren valt. Een inhoudelijk uitje is daarbij logischer te koppelen aan een werkdag, terwijl een feestelijke bijeenkomst het soms nodig maakt om eerst even af te schakelen.

5. Kies de beste combinatie: Op naar het leukste uitje

De kracht van je uitje zit hem er in hoe goed je de voorgaande tips weet te combineren. Heb je bijvoorbeeld een groep die van lekker eten en drinken houdt en je hebt wat te vieren, dan is een wijnproeverij een leuke activiteit. heb je een actievere groep en samenstelling tot doelstelling, dan moet je iets anders bedenken. We laten nu zien hoe je de variabelen kunt combineren, met voorbeelden voor leuke bedrijfsuitjes natuurlijk!

 

Ideeën voor bedrijfsuitjes

Afhankelijk van je budget kun je de genoemde wijnproeverij bijvoorbeeld organiseren bij een lokale wijnbar. Maar voor een iets lager budget kun je ook al een champagneproeverij op de zaak krijgen. En is dat ook te krap: dan bestel je gewoon een Do-It-Yourself proeverij en vraag één van je teamleden om deze te begeleiden aan de hand van de meegeleverde informatie. Het zal je verbazen hoe mensen zo uit hun schulp kunnen kruipen! Een aanvullend voordeel is dat dit op elk gewenst moment kan.

Heb je wat te vieren en is je groep juist niet van het lekker eten en drinken, verras ze dan met een Virtual Reality Escareroom. Of in de zomer met een augmented Reality citygame.

Actieve uitjes om de samenwerking te verbeteren

Bij een doelstelling om de samenwerking te bevorderen zijn er ook legio mogelijkheden. Heb je een sportief team en een ruim budget, dan is een dagje obstacle parcours wellicht interessant. De kans is groot dat je echter een gevarieerd team hebt, en dan zoek je een activiteit die wat toegankelijker is. Heb je dan bijvoorbeeld al eens gedacht aan een escape game waarbij het team geobserveerd wordt op samenwerking en rolverdeling?

 

Een dergelijke activiteit kun je het beste doordeweeks organiseren, vanuit de logische link met de dagelijkse activiteiten én de beschikbaarheid van faciliteiten. Het voordeel van een dergelijke activiteit is dat alle teamleden zelf kunnen kiezen hoe actief ze meedoen; je de samenwerking stimuleert en er natuurlijk een zekere funfactor is.

 

Uniek uitje op de zaak of aan huis?

Wil je de drempel lager houden, door reistijd en evt. kosten te besparen, denk dan eens aan een thuismysterie. Dit zijn spellen met dezelfde type puzzels als in een escaperoom, maar dan gewoon overal te spelen. Unlock the Bottle biedt hierbij een unieke ervaring door de spellen rondom een drank, zoals bier of wijn, te bouwen, waarmee je dus niet alleen moet puzzelen en ontdekken, maar ook moet proeven en ruiken om het mysterie te kraken. Zo maak je de ervaring weer wat unieker. En wist je dat je deze spellen ook met grotere groepen kunt spelen? In dat geval kan je een competitie-element toevoegen, of juist in kleine groepjes laten werken. Gegarandeerd dat er nog lang over wordt nagesproken!

 

Bedrijfsuitjes Coronaproof

Voor sommige deelnemers is het toch nog spannend om op locatie of met een te grote groep samen te komen. Gelukkig zijn er daarvoor ook voldoende alternatieven die passen. Zo zijn de escapegames van Unlock the Bottle ook in kleine teams te spelen: verdeeld over zalen of locaties: op deze manier speel je in op samenwerking en een een beetje competitiviteit. Wil je juist lekker borrelen? Maak er dan een online bedrijfsuitje van en boek een online spelshow en ga zo lekker quizzen vanachter de laptop: met natuurlijk een eigen borrelbox!

 

Op naar het perfecte uitje

Met onze vijf stappen kan het niet misgaan en organiseer jij het perfecte team- of bedrijfsuitje. Zorg dus dat je weet wie de deelnemers zijn en wat hun interesses zijn, wat je wilt bereiken met de activiteit, wat een logisch moment is om dat te behalen en natuurlijk wat je budget is. Vind hierin de beste combinatie en al je collega’s zullen een een mooie beleving hebben. En kom je er niet uit? Neem dan vooral contact met ons op; wie weet kunnen we iets voor je betekenen!